Je hoofd leegklussen

Een bevriend stel ging afgelopen week verhuizen. Ze hadden een legertje opgetrommeld om te helpen. Dat werd een heerlijke dag. Je zou zeggen, hoezo heerlijk? Al dat gesjouw, je wordt er maar moe van. Maar het geluk zit hem in de kleine dingen. Aangekomen in het oude huis stond mijn vriendin als een kapitein op een schip de matrozen aan te sturen. Dit moet in die bus en dat in de kar en wij draafden heen en weer. Heerlijk om zelf niet te hoeven nadenken! Aangekomen in het nieuwe huis moest alles uitgeladen en naar de kamers gebracht. Zo gebeurd met een leger aan matrozen. Vervolgens moest er een aantal dingen van een beroemde winkel – die eigenlijk maar één keer in en uit elkaar kunnen – in elkaar gezet worden. Zo gingen Maarten(een andere vriend) en ik naar boven om dit te volbrengen. Altijd weer spannend. Maar wat schetste onze verbazing? Wij waren een topteam! Elkaar waarderend en aanwijzend zat Hemnes zo in elkaar en we vertrokken naar de andere kamer. Hier stonden een halve kast en een paar losse onderdelen van een bed inclusief beschrijvingen al klaar. Deze keer niet van de beroemde winkel maar een andere, inclusief klustijdvermelding. We keken elkaar vragend aan: kunnen wij dit? ‘Dit kunnen wij sneller’, zeiden we overmoedig. De stopwatch ging aan. Wat een lol en saamhorigheid! We hadden een deadline, want het moest af zijn voordat de kapitein terugkwam. Het lukte binnen de helft van de klustijd. De kapitein was blij en wij waren apetrots.

Wat een geluk! Samen ergens de schouders onderzetten, iemand blij kunnen maken en lekker fysiek bezig zijn. Dat geeft ontspanning, het versterkt de band tussen vrienden, je wordt moe en voelt je voldaan.

Waarom dit verhaal? Hoeveel zijn we bezig met ons hoofd? We moeten leren – als je een opleiding doet of bijschoolt voor je werk. Je zit dan al gauw veel achter je laptop of met je neus in de boeken. Je denkt na over verslagen en denkt: nog even dit afmaken en dat afronden. En dan heb ik het nog niet eens over je telefoon die je dan voor je ontspanning pakt. Weer een berg prikkels. Je voelt je moe en denkt: ik heb in het weekend of op mijn vrije dag geen zin om nog iets te doen. Dan blijf ik zitten of ik hol achter mijn klussen aan die nog moeten.  Toen kwam die verhuizing. Ik had die dag vrij, voelde me moe en wat gespannen maar koos ervoor om tóch te gaan. Dan ontdek ik weer dat even dat hoofd leeg maken zo noodzakelijk is, voor iedereen! Gekkigheid met elkaar maken is goed. Lachen om wat fout gaat en vieren om wat goed gaat.

Stress is goed, daardoor gaan we vooruit. Ook herstel is belangrijk, anders gaan we nooit meer uit en worden we geveld. Herstel kan op verschillende manieren. Ik houd ervan om de natuur in te gaan of samen wat met anderen doen, klussen bijvoorbeeld.

Wat past er bij jou? Heb je geen idee? Ren je al jaren veel te hard? Ik help je graag zoeken naar jouw unieke manier van balans creëren. En met de balans komt dan ook je ontwikkeling weer op gang en kun je in vrijheid gaan groeien en bloeien.

Jeremia 29:11 ‘Mijn plan met jullie staat vast, spreekt de Heer. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: Ik zal je een hoopvolle toekomst geven.’

Xx Coby